Bygget av A-frame stugan

Jag hade aldrig byggt ett hus tidigare eller ja en enklare bastu men de tänker jag att de inte riktigt räknas. Hela anledningen till att iden väcktes var för att jag behövde fler sovplatser en så kallad gäststuga till huvud stugan.Varför valde du att bygga en A-frame stuga?


-När jag hade bestämt mig för att jag skulle bygga en gäststuga / sovstuga så började jag söka inspiration främst via sidan Pinterest sen även via sidor som Cabin porn etc. Huvud stugan som jag hade köpt hade en stil som påminner om stugor i Kanada så jag ville verkligen fortsätta i den stilen. Hittade till slut den stil som skulle bli gäststugan så kallad A-frame. Ångrar inte en sekund att jag valde just den stilen på stugan men de var inte helt självklart från början.


Mina krav

 • Sovstuga med minst 4 sovplatser
 • Bygge som ej behöver bygglov
 • Tak ska vara av en konstruktion som ej behöva skottas på vintern
 • Uppvärmning via kamin & elradiatorer
 • Så billig som möjligt
 • 100% stugkänsla


Utseende
Ska kännas kanadensiskt med en träfasad av brun nyans


Hur fick du hjälp med att göra en ritning för A-frame stugan?

Jag gjorde själv en enklare ritning i photoshop eftersom att de programmet som jag kan bäst.
Ritning-framsida-aframe-stuga

Vilka var dina största utmaningar?

-De var nog taket skulle jag säga! Det branta taket med en lutning på 60 grader var inte helt enkelt, speciellt när jag skulle rulla ut underlagspappen helt själv. De har verkligen varit en utmaning att få till allt själv men sånt tycker jag är kul.

bygge-sovstuga-taket

Varför valde du att behandla stugan med tjära / roslagsmahogny?


- Jag ville att fasaden skulle få en brun nyans men även att de var en miljövänlig produkt. Tjära har många fördelar som att den bland annat skyddar mot mögel och svampangrepp, men min första tanke var de var bara något man använde till underhåll av träbåtar. Upptäckte att de fanns en blandning av tjära som heter Roslagsmahogny som blandas med Tjära, linolja & balsamterpentin. Den ger en ljusbrun nyans och är betydligt mer lättarbetad eftersom den inte klibbar och torkar snabbare.


tjara-fasad-stuga-aframe

Tips & Råd vid behandling av tjära / roslagsmahogny

 • Måla gärna dagar när de är varm och soligt (Inte under +15)
 • Tvätta bort mögel och se till att träet är tort
 • Rör om tjärblandningen ordentligt innan målning
 • Tjära stryks på med en styv naturborstpensel för bäst resultat.
 • Tjära på huden är inte farligt
 • Fläckar från tjära tas bort med brunsåpa eller linoljesåpa.

 

Vad är de för typ av tak på stugan?


-Taket är av underlagspapp sen läkt och en ytterpanel i storleken 22x195, 5,4m lång som är lagt som fjällpanel och behandlat med järnvitriol för att snabbt få en grånad färg.

tratak-jarnvitriol-ytterpanel

Hur är inredning i stugan?

-Alla väggar, tak och golv är betsade med Herdins 711 mellanbruna bets för att få till den där stugkänslan. IStället för innerpanel så körde jag råspont på väggar och tak som är både snygg och billig ifall man vill få till en rustik look. Sängarna har jag platsbyggt-. Lamporna, sängborden och fåtöljen är loppisfynd.

 

inredning-aframe-stuga

aframe-stuga-snö-vinter

fönsterkupa-stuga-aframe-vinter

aframe-stuga-skogen-gaststuga